Nädala kokkuvõte 22.–28.04.2024

See saab olema mõneks ajaks viimane nädala kokkuvõte, sest vaatasin oma kalendrile realistlikult otsa ning sain aru, et midagi tuleb vähemaks võtta, et nädalavahetustel oma asjad tehtud saada ja stressi natuke vähem oleks. Vahepeal toimuvate võistluste kokkuvõtted üritan ikka kirja saada.

Esmaspäev: Jooks Jõud Venitus. Lõigupäev. Kuna oli vihmane, jäime halli ja Ragnar tegi meie nädalaplaani ringi. Saime tavapärase soojenduse (5,86 km, 7:26 min/km, 139 l/min) ja harjutuste otsa teha hoopis lõigud. 6 korda 500 meetrit üle 100 meetri rahuliku kõnni. Minu esimene kiirem liigutamine pärast maratoni. Võtsin esimene lõigu väga rahulikult, aga rõõmsa üllatusena oli taastumine lõikude vahel väga hea ja kiire, pulss langes ilusti. Kuskil 3. lõigu kandis sain aru, et olen siiani jooksnud kiirenevas tempos ja otsustasin seda jätkata, sest enesetunne oli igati hea ja tugev. Tuli hästi välja:

  • 5:21, 158
  • 5:16, 162
  • 5:10, 161
  • 5:01, 163
  • 4:49, 167
  • 4:44, 168

Teisipäev: BodyPump. Sellel nädalal oli Pump jalgadele juba oluliselt talutavam kui eelmisel korral. Eks varsti hakkavad need jalad maratoni unustama ja siis jõuab jälle rohkem trenni teha. Kava oli ikka kiire ja intensiivne, aga sel korral meeldis juba rohkem. (61 min, 116 l/min)

Kolmapäev: Jooks Jõud Venitus. Trepipäev. Esmaspäevase trenni tegime kolmapäeval. Sörkisime Toomemäele, tegime mõned jooksuharjutused ja trepihüpped, mis minu jalgadele üldse ei meeldinud. Seejärel tulid pikad trepijooksud Kassitoomelt Toomkiriku varemeteni. Mina tegin neli pikka treppi, sain pulsi korralikult punasesse ja jalad tudisema alla. Seejärel väike pealesörk ja TYSKi tagasi. Kiirelt rullisime ja läbi see saigi.

Neljapäev: rahulik jooks. Kuna reede õhtul käisin sõbranna sünnipäeval, tuli reedene trenn neljapäeval ära teha. Terve päev ladistas vihma ja läksin sisehalli jooksma. Tiksusin lihtsalt oma 6 km ära. (6,11 km, 7:29 min/km, 138 l/min)

Reede: trennivaba.

Laupäev: ratas. Esimene rattasõit sellel aastal. Selline pooleldi trenn, pooleldi viilimine, sest enamik aega istusin härra Jooksja tuules ja kruiisisime niisama. Mingit kiirust taga ei ajanud, lihtsalt esimene veeremine täitsa kevas kuldses õhtus. Isegi natuke palav hakkas ja Saadjärv oli kaunis nagu ikka. Keha veidike protestis sadula ja asendi osas, aga küll varsti jälle harjub. (41,5 km, 20.9 km/h, 129 l/min)

Pühapäev: pikk jooks. Kuna laupäeval olid reedeõhtusest kontsakingade kandmisest jalatallad ikka veel natuke tundlikud, siis vahetasin plaanitud trennipäevad ära. Pikk jooks jäi pühapäeva peale. Täielik kevad on käes: lühikesed püksid ja T-särk oli piisav riietus, päike säras taevas. Oleks siis järgmisel nädalavahetusel samasugune ilm, kahjuks seda ei saa. Jalad olid ikka omajagu väsinud, kuigi tempost seda otseselt nagu ei ütleks. Vaikselt loivasin oma poolteist tundi ära, nautisin ilma ja podcasti kuulamist ning korraks to-do listist eemalolekut. Abiks ikka. (13,11 km, 7:11 min/km, 142 l/min)

Kokkuvõttes:

Juba kolmapäeval ootab Viljandi järvejooks, sellele järgneval nädalavahetusel Elva poolik.

Nädala kokkuvõte 15.–21.04.2024

EDIT. Kirjutasin eelmisel pühapäeval postituse valmis, aga unustasin mustanditest avaldada. Seletab päris hästi, mis seisus minu aju viimasel ajal olnud on: lihtsalt mõtetest, plaanidest ja to-do listidest üleküllastunud.

Maratoninädalal tegin täiesti tavalisi trenne, kannatasin teiperi ära ja käisin neljapäeval Herje juures massaažis. Pärast maratoni ei teinud nädal aega üldse mitte midagi. Kaks nädalat kahe lausega kokku võetud! Sellel nädalal naasesin tasapisi jooksurajale.

Esmaspäev: Jooks Jõud Venitus. Üle jupi aja ühistrennis. Kui tavaelus enam maratoni kehas ei tundnud, kui just suurem unevajadus välja arvata, siis kuskil esimese 3 km rahuliku jooksu järel tundsin oma esireisi ikka väga hästi. Maraton oli ju kõigest 8 päeva taga. Ilus oli aga näha, et baasvastupidavus ei kadunud pärast maratoni kuskile. Tempo ja pulsi suhe oli lausa üllatavalt ilus. (7 km, 6:40 min/km, 141 l/min)

Ühiselt tegin teistega veel jooksuharjutused, siis asusid nemad fartleki juurde, aga mina jooksin veel rahulikult peale (3,06 km, 6:46 min/km, 140 l/min). Ma isegi ei mõelnud veel ühtegi kiiret liigutust teha, sellel poleks olnud mingit mõtet. Trenni lõpuks venitasime ühiselt pikemalt.

Teisipäev: BodyPump. Pumpis polnud käinud vähemalt 6 nädalat. 7! Oma sünnipäevast saati. See on väga pikk vahe. Tegin kõike minimaalsete raskustega kaasa, jalad üldse ilma kangita ja ikka jalg tudises korralikult all. Uus kava on kiire ja intensiivne. Ma unustan iga kord ära, milline lihasvalu pärast nii pikka pausi ootab. Sain seda “nautida” veel 3-4 päeva kuni nädalavahetuseni välja. (62 min, 115 l/min)

Kolmapäev: rahulik jooks. Esialgne plaan oli koos teistega JJVsse minna, ag mida mul seal sellise lihasvaluga teha oleks. Ei midagi. Teistel olid plaanis kiired liigutused, vist isegi tõusud, kui õigesti aru sain. Mina olin invaliid. Otsustasin, et teen lihtsalt rahuliku jooksu kohe pärast tööd ära. Tiksusin vaikselt Raadil ja kodu poole joostes nägin pundi Salvesti tõusu kandis ära. Väga hea, et seekord ühistrenni vahele sai jäetud. Tuleb ikka asja mõistusega võtta. (7,81 km, 7:43 min/km, 139 l/min)

Neljapäev: trennivaba.

Reede: rahulik jooks. Reede õhtul oli motivatsiooni vaid imepisikeseks rahulikuks jooksuks. Oleks mul õhtuks sammud täis olnud, oleks ilmselt üldse kogu asja ära jätnud, sest nii tühi olin nädala lõpuks energiast. Tiksusin oma 4 kilomeetrikest jubedalt jäises tuules ära. Täitsa hästi. (4,32 km, 7:00 min/km, 139 l/min)

Laupäev: pikk jooks. Plaan oli lihtsalt üks mitte rohkem kui pooleteisetunnine jooks, pigem lihtsalt üks 10 km. Et nagu on pikem jooks, aga samas ei ole ka.

Pühapäev: trennivaba.

Kokkuvõttes:

Mis edasi? 1. mail ootab mind Viljandi järvering ja 12. mail Elva 21 km. Lisaks sellele mitu üritust, mis teevad maikuu kiireks ja meeleolukaks. Stay tuned.